Táplálkozás és jó hangulat
Kutatások bizonyítják, hogy a táplálkozás hatással van a hangulatunkra és a mentális egészségünkre egyaránt. Néhány ételről bebizonyosodott, hogy fokozza a depressziót és a szorongást, míg mások boldogsággal töltenek el és megnyugtatnak. Biztos, hogy szinte mindenkivel előfordult már, hogy rosszkedvében csokit falatozott, vagy éppen egy nagy pohárnyi fagylalttal csillapította bánatát. De melyek valóban azok az ételféleségek, amelyek segíthetnek elűzni a rosszkedvet vagy csökkenteni a szorongásunkat?
Általánoságban elmondható, hogy a mediterrán étrend követése nemcsak fizikai állapotunknak tesz jót, de támogatja a mentális egészségünket is.
Az alábbiakban néhány olyan alapanyagot válogattunk össze, amelyekkel sokat lendíthetünk a hangulatunkon:
Csokoládé: természetesen mindenkinek a csoki jut elsőként eszébe, nem véletlenül. Csokievéskor ugyanis az agyban úgynevezett béta-endorfin szabadul fel. Az endorfint pedig köztudottan boldogsághormonként emlegetik. Emellett a csokoládéban egy fenil-etilamin vegyület is megtalálható, amely hangulatjavító hatású. Nem utolsósorban pedig serkenti a szerotonin termelődését is, ami szintén hatással van a hangulatunkra.
Élőflórás, erjesztett ételek: ezek ugyancsak a „kedvünkre valók” lehetnek, kutatások szerint ugyanis a probiotikus baktériumok nemcsak az emésztőrendszerünknek tesznek jót, de hatással vannak az agyműködésünkre és a hangulatunkra is.
Lazac: omega-3 zsírsav forrás, amely nyugtatja az idegrendszert, elősegíti a boldogság érzését, és hozzájárul az agy optimális működéséhez.
Zab: a triptofánban gazdag gabona segíthet a depresszió megelőzésében, hiszen a triptofánból szervezetünk szerotonint hoz létre, amit a köznyelvben csak „boldogsághormonként” emlegetnek.
Antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek, hüvelyesek: csökkentik a depresszió kialakulásának kockázatát.
Banán: a gyümölcs húsa szerotonint tartalmaz, emellett gazdag káliumban is, valamint B6-vitaminban és magnéziumban, amelyek az idegrendszer normál működését segítik..
Répa, cékla: B9-vitamint tartalmaznak, amely nyugtató hatású, emellett a céklában betain is található, ami egy természetes, hatékony antidepresszáns.
Olajos magvak: egy marék dió, mogyoró segít megnyugodni, mert többféle B-vitamint tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az idegrendszer működéséhez.
Áfonya: vizsgálatok szerint a flavonoidokban gazdag ételek jobb kedvre deríthetnek és védenek a depresszió kialakulásával szemben.
Felhasznált források:
https://wellandfit.hu/dieta/2016-06/a-legjobb-boldogito-fogyaszto-etelek/
https://gyogyszernelkul.com/a-jo-etelek-jokedvre-deritenek/
https://divany.hu/eletem/2010/11/17/amit_meg_nem_tudtunk_a_csokirol/
https://www.mindmegette.hu/5-etel-mely-biztosan-jo-kedvre-derit-49553/
https://www.joy.hu/10-boldogito-etel-ami-par-percen-belul-jobb-kedvre-136880
https://www.vitalitas-magazin.hu/psziche-lelek/depresszio-kezelese